Paste Izvoru Muresului

 

Paste2In Izvoru Muresului, o statiune montana, in care elementele naturale se impletesc cu cele rurale si cu cele religioase, localnicii acorda o mare importanta sarbatorilor religioase in special sarbatorilor Pascale.

Pastele in Izvorul Muresului este unul bogat in traditii, incepand de la prima zi din Postul Mare pana la apogeul sarbatorii, Slujba de Inviere.

Fiind o zona mixta din punctul de vedere al confesiunilor, in statiune cat si in satul Izvoru Muresului existand localnici catolici, ortodoxi si reformati, sarbatoarea Pascala este una mai bogata, traditiile legate de aceste sarbatori completandu-se una pe cealalta. Un moment nelipsit in cadrul sarbatorii Pascale este Slujba de Inviere unde ortodoxii merg sa ia Lumina Sfanta a Invierii si sa le aduca in case. De asemenea se pastreaza si aici cu sfintenie mersul la biserica pentru a sfinti bucatele ce urmeaza a fi puse pe masa de Paste si din care turistii sositi sa poata gusta.

Un element ce tine de pregatirea bucatelor este taierea si prepararea traditionalului miel de paste cu diferite umpluturi, aici aparand o concurenta invizibila intre gospodine referitoare la care face umplutura pentru miel mai buna, care il face mai crocant sau mai rumen. De asemenea acestea pregatesc pasca si cozonaci galbeni si pufosi ce odata pusi pe masa vor deveni irezistibili turistilor. Se ciocnesc oua, se bea vin, si nu in ultimul rand, se practica si una din cele mai spectaculoase ritualuri: stropitul fetelor. Desi acesta nu prea mai are multi practicanti, in aceasta zona se mai gasesc cativa tineri care incearca sa nu piarda traditiile. Copii mici merg din casa in casa „La oua rosii” – obicei ce reprezinta bucuria Invierii Domnului. Un obicei putin mai obisnuit este cel prin care in dimineata de Paste toata familia se spala pe fata cu apa in care s-a pus un rosu. Astfel se spune ca cei care se spala cu aceasta apa vor fi sanatosi tot anul.
In concluzie, turistul care viziteaza Izvoru Muresului de Sfintele Sarbatori de Paste va avea parte de un sejur plin de traditii si va pleca cu o multime de amintiri extraordinare.