Obiective turistice

Izvoru Muresului, o localitate care are parte de 250 de zile pline cu soare, este o statiune montana care ofera turistilor un real tratament cu natura, puritate montana si relaxare. In afara de cazarea la pensiuni si mancarea extraordinar de gustoasa, Izvoru Muresului va ofera o larga paleta de obiective turistice. Acestea sunt in stransa legatura cu amplasarea inalta a statiunii, cu specificul laic-rural-traditional. Din punct de vedere administrativ acesta este parte componenta a comunei Voslabeni. Totodata Izvoru Muresului este format din partea superioara, denumita de catre localnici – Statiunea – si Izvoru Muresului sat, care la randul lui are in componenta doua catune: Catunul Tincani si Catunul Boteni.

Cel mai important obiectiv turistic este Izvorul Natural al Muresului, denumit de unii turisti si locul de unde izvorasc legendele. Locul in care apa limpede a izvorului vede lumina zilei se afla intru-n loc mirific, la altitudinea de 1350 m, pe versantul sudic al Muntelui Negru ( Fekete Rez in maghiara). Raul Mures propriu-zis se compune din captarea a trei paraie: Paraul Mic, Paraul Varului ce se varsa in Paraul Mare.

Izvoru MuresuluiPartia de schi de la Izvoru Muresului este emblema statiunii. In trecut a gazduit mai multe editii ale „Serbarilor Zapezii” iar in prezent este motorul de turisti al acesteia pe timpul iernii. Este pozitionata pe versantul muntelui Gretes, la o inaltime de 900 m. A fost modernizata in 2013 de catre Composesoratul Terko din Tomesti care a realizat lucrari de reamenajare la partiei si totodata a amplasat o instalatie de teleschi lunga de 1200 m. Partia este de dificultate medie si usoara, primii 500 de m fiind destinati incepatorilor. Cabana de la baza partiei, ofera turistilor un centru de inchiriat echipamente sportive specifice, un loc de relaxare cat si un punct de prim ajutor.

Partia schi Izvoru MuresuluiIzvorul Turistic „Maria” cunoscut si sub denumirea de „Izvorul Turistic al Muresului” este un izvor situat in centrul statiunii, intr-o zona accesibila turistilor, amplasat la baza partiei de schi, la poalele versantului Gretes.

In apropierea Izvorului turistic Maria se gaseste o troita ridicata in memoria calugarului lazarit Ebner Jeno, care a oferit un insemnat ajutor comunitatii locale din Izvoru Muresului.

Izvorul Sf. Maria (Izvorul turistic al Muresului)Unul dintre obiectivele laice de vizitat in Izvoru Muresului este Biserica Romano-Catolica, construita de catre arhiepiscopul romano-catolic Balint Lajos imediat dupa incetarea activitatii ecumenice a acestuia.

Biserica Reformata din Izvoru Muresului este un obiectiv – exemplu, fiind construita prin contributia intregii comunitati locale in anul 2006.

Biserici Romano-Catolice

Cel mai semnificativ obiectiv laic este constituit de Sfanta Manastire ce poarta hramul „Adormirii Maicii Domnului”. Aceasta este ctitorita de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop onorific, Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, sfintita in anul 1999 si adaposteste un numar de 25 de maici cu iubire de Dumnezeu. Intre zidurile manastirii pe langa truda spirituala si rugaciune maicile ostenesc cu daruire si migala in cadrul atelierelor de pictura, tricotaje, croitorie, sculptura si tamplarie.

Biserica Ortodoxa Adormirea Maicii DomnuluiClopotnita din Tincani dateaza din anul 1894, fiind construita de catre locuitorii de religie ortodoxa din catunul Tincani si reprezinta un alt punct demn de vizitat de catre turisti.

Un alt obiectiv turistico-religios al localitatii Izvoru Muresului este si Biserica Ortodoxa din Izvoru Muresului care are hramul „Buna Vestire ”, constructia acesteia realizandu-se intre anii 1929-1935 prin efortul intregii comunitati.

Biserica Ortodoxa Buna Vestire Izvoru MuresuluiSatul Izvoru Muresului detine si o frumoasa Biserica Romano-Catolica ce a fost construita in anul 1937.

Clopotnita din Boteni construita in anul 1901, este realizata imediat dupa clopotnita din Tincani, pentru a aduce mai aproape de divinitate locuitorii din catunul Boteni.

Troita de la iesirea din Izvoru Muresului este cel mai recent obiectiv, situandu-se la iesirea din localitate catre Gheorgheni.

Nu in ultimul rand unul din principalele obiective este peisajul montan de o frumusete unica, in care turistul se poate relaxa, contempla, aventura pe carari de munte, totodata fiind un ambient propice meditatiei si a inspiratiei pentru cei cu latura artistica dezvoltata.