Húsvét

Paste2Marosfő hegyi üdülőtelepen, ahol a természetes elemek ötvöződnek a vidéki és vallásos elemekkel, a helyi lakosok nagy figyelmet szentelnek a vallásos, főként a Húsvéti ünnepeknek. Marosfőn a Húsvét egy hagyományokban gazdag ünnep, a Nagyböjt első napjától kezdődik és az ünnep csúcspontjáig, a Feltámadási Szentmiséig tart.

Felekezeti szempontból változatos jelleget mutat, így az üdülőtelepen és Marosfő faluban katolikus, ortodox és református hívek is laknak, a húsvéti ünnep tehát még gazdagabb és különböző hagyományai kiegészítik egymást. A húsvéti ünnep elmaradhatatlan momentuma a Feltámadási Szentmise, amikor az ortodox hívek a Feltámadás Szent Fényét hozzák magukkal, hogy beragyogja otthonaikat. Ugyanakkor, a hagyományokat szigorúan betartva, részt vesznek az ételszentelési szertartáson is, hogy a húsvéti asztalra kerülő falatok, amelyeket a turisták is megkóstolhatnak, megszentelésre kerüljenek.

Az ételkészítés része a húsvéti bárány levágásának és elkészítésének a hagyománya, a különböző töltelékekkel készített töltött bárány, amikor egy láthatatlan versengés jön létre a gazdasszonyok között, hogy ki készíti a legjobb, legropogósabb vagy a legpirosabbra sült tölteléket. Ugyanakkor pászkát és sárga, puha kalácsot is készítenek, melyek mihelyt az asztalra kerülnek, ellenállhatatlanul csábítóak lesznek a turisták számára. Tojással koccintanak, bort isznak, és nem utolsósorban gyakorolják az egyik leglátványosabb hagyományt is: a lányok meglocsolását. Noha ezt már nem sokan gyakorolják, néhány fiatal mégis próbálja megőrizni ezt a szokást. A kisgyerekek házról házra mennek piros tojást kérni – mely szokás feleleveníti Jézus feltámadásának örömét. Egy kevésbé szokványos hagyomány az, amikor Húsvét reggelén az egész család megmossa arcát abban a vízben melybe előbb egy piros tojást helyeztek. A hiedelem szerint, aki ebben a vízben megmosdik, egész évben egészséges lesz.

Következésképpen, annak a turistának, aki a Szent Húsvéti Ünnep idején látogatja meg Marosfőt, hagyományokban gazdag üdülésben lesz része és számos csodálatos emlékkel távozik majd.