Despre Izvoru Muresului

Localitatea Izvoru Muresului este situata in saua dintre Muntele Negru si Muntele Gretes, fiind o statiune recreativa, ce si-a primit numele de la izvoarele raului Mures, izvor aflat pe teritoriul localitatii. Este o localitate tipica de munte, cu case insiruite pe linia drumului national, fiind un centru recreativ de renume national. Administrativ, aceasta apartine de judetul Harghita, comuna Voslabeni.

Localitatea Izvoru Muresului propriu zisa fiind impartita in Izvoru Muresului Statiune – partea cea mai inalta – respectiv catunul Tincani si catunul Boteni, catune ce formeaza Izvoru Muresului Sat. Etimologic, denumirea raului Mures provine din cuvintele celtice muor= mlastina, balta si acha=rau, deci moraha rau baltos, mlastinos. Din punct de vedere climatic, Izvoru Muresului are o clima specifica montana cu veri scurte si racoroase, ierni lungi si de cele mai multe ori foarte geroase.

Izvoru MuresuluiRelieful este unul montan, vegetatia intalnita fiind cea specifica, alcatuita din paduri dese de conifere si pajisti montane. Fauna este de asemenea una bogata, aici intalnindu-se vulpea, lupul, ursul brun, veverite, caprioare si cerbi si multe alte animale specifice reliefului montan. Ocupatiile locuitorilor sunt turismul, mai accentuat in partea Statiunii Izvoru Muresului, agricultura si cresterea animalelor in Izvoru Muresului Sat. Locuitorii ce se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor, ofera pensiunilor produse „de casa” traditionale astfel ajutand economia locala.

Principalele activitati agricole sunt cultivarea cartofului, a legumelor putin pretentioase cum sunt morcovii, varza, sfecla, ceapa cat si a cerealelor tarzii, ce vor sta la baza furajarii animalelor din gospodarie. Ca si animale localnicii cresc porci, vaci, diferite pasari de curte si cai ce vor fi utilizati atat pentru muncile campului dar in special pentru agrement. Accesul in Statiunea Izvoru Muresului se poate realiza atat cu trenul cat si cu masina sau autocarul. Localitatea este strabatuta de drumul european E 578 sau drumul national DN 13 iar aproximativ in paralel cu drumul traverseaza si magistrala 400 caii ferate Brasov-Deda, Izvoru Muresului dispunand de statie de cale ferata.